Vrije Universiteit Brussel


De Maeseneer J, Aertgeerts B, Remmen R, Devroey D. TOGETHER WE CHANGE Eerstelijnsgezondheidszorg: nu meer dan ooit! Dec 2014.

Eerste auteur: De Maeseneer J.

Jaar: 2014

Type: Publicatie

PDF

Abstract:

“Together we change” gaat uit van een eerstelijnszorg gebaseerd op “eerstelijnszones”, die een geografisch aaneengesloten gebied van 75.000 tot 125.000 inwoners omvatten. Deze eerstelijnszones beschikken over een (theoretisch) budget, dat gebaseerd is op het door de noden van de lokale bevolking gemotiveerde deel van het federale BFM1 (Budget Financiële Middelen Eerstelijnszorg).
De eerstelijnszone, het mesoniveau, is verantwoordelijk voor de coördinatie van het aanbod op de eerste lijn en voor een vlotte samenwerking met de ambulante tweedelijnszorg en de regionale en supra-regionale klinische ziekenhuis-netwerken. Binnen de eerstelijnszones zijn verschillende praktijkvormen op het vlak van gezondheid- en welzijnszorg actief, die zich echter via netwerkvorming als een geďntegreerde eerstelijnszorgvoorziening aanbieden aan de bevolking. De bevolking kan vrij kiezen om zich tot een bepaalde eerstelijnszorgvoorziening te richten (vrije keuze voor een globaal
pakket van zorgaanbod), en verbindt zich hiermee structureel, door in te schrijven in een huisartspraktijk, die binnen deze eerstelijnszorgvoorziening actief is. De inschrijving in de huisartspraktijk leidt tot zorg zonder persoonlijke bijdrage in de huisartspraktijk. Er zijn soepele procedures om van huisartspraktijk te veranderen.
Op het niveau van de eerstelijnszone worden ook een aantal continuďteitsfuncties georganiseerd en een specifiek aanbod ontwikkeld waarvan de schaal het microniveau overstijgt (b.v. palliatieve thuiszorg,…). Bijzondere aandacht wordt besteed aan dwarsverbinding met de geestelijke gezondheidszorg via de eerstelijnspsycholoog, die een samenwerkingsrelatie heeft met één of meerdere huisartspraktijken en met de welzijnssector (CAW, OCMW, diensten maatschappelijk werk van de mutualiteiten,…).
Participatie van de patiënt in het zorgontwikkelingsproces is essentieel en burgers/patiënten, aanbieders, verzekeringsinstellingen zijn vertegenwoordigd in de “Eerstelijnszone-Raad”.
De performantie van de eerstelijnszone wordt geëvalueerd en performante zones, kunnen rekenen op extra-middelen, waardoor ruimte voor innovatie, experiment en onderzoek ontstaat.

©2005 • Vakgroep Huisartsgeneeskunde • Vrije Universiteit Brussel • Laarbeeklaan 103 • 1090 Brussel-Jette
Tel.: +32 2 477.43.11 • Fax.: +32 2 477.43.01 • huisarts@vub.ac.be