Vrije Universiteit Brussel


Mommaerts JL, Devroey D. Vooraf opgenomen autosuggestie voor langdurige pijn interventie (PALPI-studie. Wetenschapsdag Domus Medica, 25 oktober 2010, Vrije Universiteit Brussel.

Eerste auteur: Mommaerts JL

Jaar: 2010

Type: Congres

Abstract:

Probleemstelling/onderzoeksvraag

De prevalentie van chronische pijn bij volwassenen wordt geschat op 20%. Ondanks alle behandelingen (en bijwerkingen) zijn er nog heel veel mensen met chronische pijn. Pijn is altijd een perceptie. Ongeacht of de oorzaak nu eerder psychisch is of eerder lichamelijk, er is dus altijd een belangrijke psychische component aanwezig. Het placebo-effect van pijnstillers (ook bij morfine) ligt gemiddeld gezien iets boven de 50% van het totale effect. Ook dit wijst op het belang van de psychische invalshoek. Vermits weinig mensen bewust kiezen voor chronische pijn dienen we het onbewuste in rekening te nemen. Placebo werkt op basis van suggestie maar noodgedwongen op verdoken wijze. Dit in tegenstelling tot verbale autosuggesties die op een open wijze kunnen worden aangeboden. Dit onderzoek gaat de invloed na van vooraf opgenomen sessies van autosuggestie op pijn en algemeen welbevinden van chronische pijnpatiënten. Een tweede bedoeling is na te gaan of de onderzoeksopstelling met verregaande automatisering zoals uitgewerkt, repliceerbaar is voor gelijkaardig onderzoek binnen andere domeinen.
Methode

Er worden 3 groepen geïncludeerd op basis van 'minimisatie randomisatie'. Groep A is de controlegroep (zorgen als gewoonlijk). Groep B werkt gedurende 3 maanden met 14 verschillende sessies van relaxatie en 15 sessies van autosuggestie rond pijn. Groep C krijgt gedurende 1 maand hetzelfde als groep B. Gedurende de 2de en 3de maand krijgt groep C beschikking over 920 verschillende sessies van relaxatie en autosuggestie, een dagelijkse 'mini-mail' met motiverende boodschap + paswoord beveiligde assistentie (via computer) omtrent keuze van sessies, hoe ze best uit te voeren etc. De PALPI-studie is volledig geautomatiseerd. Dit betekent voor huisartsen zowel als voor onderzoeker(s) een minimale tijdsinvestering. Subjecten moeten beschikken over een Internet verbinding om de autosuggestie-sessies te downloaden, de vragenlijsten in te vullen en automatische boodschappen te ontvangen. Het geheel wordt overzichtelijk bijgehouden via een automatisch dashboard.
Probleem: bij een eerste poging huisartsen bij het onderzoek te betrekken (via email en een oproep in Artsenkrant), vonden we slechts minimale respons. In een volgende poging verbreden we de inclusie-criteria (van functionele chronische pijn tot chronische pijn) en zoeken bijkomende manieren om huisartsen te bereiken en te bewegen tot deelname. Dit is een weerkerend probleem ook bij andere onderzoekers. We stellen dit probleem graag ter discussie. Ter aanloop bieden we op www.palpi.info gelegenheid tot het plaatsen van bemerkingen hieromtrent.
Resultaten

Er zijn nog geen concrete resultaten van deze studie.

©2005 • Vakgroep Huisartsgeneeskunde • Vrije Universiteit Brussel • Laarbeeklaan 103 • 1090 Brussel-Jette
Tel.: +32 2 477.43.11 • Fax.: +32 2 477.43.01 • huisarts@vub.ac.be