Vrije Universiteit Brussel


Amant T, Kartounian J. Een studie naar de objectieve en subjectieve kwaliteit van het hospitalisatieverslag. Eerstelijnssymposium, 23 september 2006, Vrije universiteit Brussel.

Eerste auteur: Amant Tom

Jaar: 2006

Type: Congres

PDF

Abstract:

Situering/Inleiding:
De communicatie tussen specialist en huisarts is een essentieel onderdeel van de continuÔteit van zorg voor de patiÎnt. Het hospitalisatieverslag is het belangrijkste onderdeel van deze communicatie, en dient dus een kwaliteitsvol instrument te zijn. Het onderzoek bekijkt de kwaliteit van dit verslag en toetst het aan de evaluatie ervan door de huisarts.

Methode/Interventies:
Er wordt op twee sporen gewerkt: enerzijds wordt retrospectief via het EMD van het AZ-VUB een steekproef van honderd hospitalisatiedossiers van het Departement Interne Geneeskunde genomen, waarvan het hospitalisatieverslag wordt getoetst aan de Richtlijn verschenen in de Nederlandse literatuur. Daarnaast worden de huisartsen van de betreffende patiÎnten schriftelijk gecontacteerd om hen via een enquÍteformulier te bevragen over hun ervaringen met deze brieven.

Resultaten:
83 dossiers werden objectief geÎvalueerd, 53 artsen evalueerden hun verslagbrief subjectief. Een belangrijk aandeel van de huisartsen ontving nooit een verslag. Objectief scoort gemiddeld 57 % van de verslagen positief (voldoen aan de Richtlijnaanbevelingen), terwijl subjectief 74 % van de verslagen als positief wordt gezien door de huisartsen. Weliswaar is (objectief gezien) de vermelding van sommige onderdelen frequenter dan die van anderen en zijn -analoog- de (subjectieve) tevredenheidspercentages van sommige onderdelen hoger dan die van andere onderdelen. Eveneens blijken grote verschillen te bestaan tussen de bestudeerde diensten onderling, die de algemene cijfers minder representatief voor het hele Departement maken. Een minderheid van de verslagen heeft een povere spelling of lay-out. Het advies dat aan patiÎnten gegeven wordt en de kennis die ze opdoen tijdens een opname zijn eerder gering. Artsen beoordelen de logische opbouw van de verslagen als goed en zijn tevreden over de uitgevoerde diagnostiek. Ze scoren de inhoud en toon van verslagen algemeen als vrij goed en achten zichzelf in staat om de patiÎnt verder correct te behandelen, afgaande op de informatie in het verslag.

Besluit:
De studie toont een beperkt doch duidelijk verschil tussen de objectieve en subjectieve beleving van hospitalisatieverslagen. Verder onderzoek is aangewezen met studies die dieper ingaan op verschillen tussen diensten. Het belangrijkste hekelpunt op dit moment blijkt de tijdspanne waarin het verslag wordt ontvangen.

©2005 • Vakgroep Huisartsgeneeskunde • Vrije Universiteit Brussel • Laarbeeklaan 103 • 1090 Brussel-Jette
Tel.: +32 2 477.43.11 • Fax.: +32 2 477.43.01 • huisarts@vub.ac.be