COVID-19 Kennisbank
Meer dan 200 vragen over corona met antwoorden op maat van de burger
Wordt COVID-19 verspreid via de slachthuizen?

Eerder werd in China het verband al gelegd tussen COVID-19 en dieren zoals vleermuizen en schubdieren. Ondertussen zijn er in meerdere Europese landen besmettingshaarden in slachthuizen vastgesteld. Varkens hebben de ACE2 receptor waarlangs het virus de cellen binnendringt. Maar de ACE2 receptor alleen is niet genoeg om geïnfecteerd te worden. Varkens zijn niet vatbaar voor een COVID-19 infectie, zelfs niet als ze via de neus besmet worden. Ook runderen, schapen, geiten, kippen en eenden kunnen niet besmet worden. Nertsen en fretten kunnen de ziekte wel krijgen.
De recente infecties bij personeel van slachthuizen zouden door besmet personeel zelf zijn veroorzaakt en niet door een dier. De reden dat er zoveel haarden slachthuizen gevonden worden is te zoeken in het feit dat de slachthuizen open gebleven zijn tijdens de lockdown. Bovendien kan het gebruik van hogedrukreiniger om te kuisen ook de infectie sneller verspreiden. Het virus blijft ook langer leven in koude omgevingen zoals slachthuizen.
Bovendien kan het personeel van slachthuizen het vlees besmetten via speekseldruppeltjes. Daarom is het aangeraden om vlees te braden. Verwarming gedurende 4 minuten aan 63 graden is voldoende.
Laatste aanpassing: 30-06-2020. Auteur: Prof. Dr. Dirk Devroey (VUB)
Meer informatie over gezondheidsvragen kan u vinden op de website van

TOP 10 van de vragen