Vrije Universiteit Brussel


Devroey D, Kalala Ntumba C. Taalgerelateerde problemen in Brusselse woonzorgcentra. Vakgroep Huisartsgeneeskunde, Vrije Universiteit Brussel, 2012.

Eerste auteur: Devroey D.

Jaar: 2012

Type: Publicatie

PDF

Abstract:

Inleiding
Door de vergrijzing van de bevolking en het toenemend aantal geïnstitutionaliseerde patiënt wordt het steeds moeilijker om gekwalificeerd verzorgend personeel te vinden in de woonzorgcentra. In Brussel bestaat er een bijkomend probleem om personeel te vinden dat de taal van de patiënten spreekt. Dit onderzoek heeft tot doel probleem te kwantificeren in de Brusselse woonzorgcentra.

Methode
Alle hoofdverpleegkundigen van de Brusselse woonzorgcentra werden per e-mail uitgenodigd om deel te nemen aan een online enquête. De enquête peilde naar het aantal bewoners en personeelsleden, hun talenkennis en de problemen die bestaan bij de verzorging omwille van taalproblemen.

Resultaten
In totaal hebben 21 woonzorgcentra de enquête volledig ingevuld: 12 hebben een tweetalig statuut, 7 hebben een Franstalig taalstatuut en 2 hebben een Nederlandstalig statuut. Vier op de vijf bewoners van woonzorgcentra spreken slechts één taal: de meesten hiervan spreken Frans maar zeven percent spreekt alleen Nederlands. De meeste zorgverstrekkers spreken meer dan één taal: 94% spreekt Frans, 26% Afrikaans, 23% Arabisch en 21% Nederlands. Van de zeven woonzorgcentra met een Franstalig statuut, zijn er drie zonder Nederlandstalige zorgverstrekkers en zes met minder dan vijf Nederlandstalige zorgverstrekkers. Van de 12 woonzorgcentra met een tweetalig statuut, is er zelfs één zonder één enkele Nederlandstalige zorgverstrekkers en zijn er ook zes met minder dan vijf Nederlandstalige zorgverstrekkers. In alle Franstalige en Nederlandstalige woonzorgcentra zijn minstens vier Franstalige zorgverstrekkers werkzaam. In meer dan de helft van de Brusselse woonzorgcentra is er geen animatie in het Nederlands. In 9 van de 21 woonzorgcentra worden er meldingen gemaakt van moeilijke communicatie met bewoners omwille van een taalbarrière. In een kwart van de instellingen leidt dit tot sociale isolatie.

Besluit
Dit onderzoek bij de verantwoordelijken van de woonzorgcentra brengt aan het licht dat de taalbarrières zowel bij de bewoners als bij de zorgverleners moeilijkheden veroorzaken bij de verzorging. Het probleem bestaat niet alleen in de woonzorgcentra met uitsluitend Franstalige erkenning maar ook in de bicommunautaire instellingen en voor een deel ook in de Nederlandstalige instellingen.

©2005 • Vakgroep Huisartsgeneeskunde • Vrije Universiteit Brussel • Laarbeeklaan 103 • 1090 Brussel-Jette
Tel.: +32 2 477.43.11 • Fax.: +32 2 477.43.01 • huisarts@vub.ac.be