Vrije Universiteit Brussel


Baeyens K, Temmerman R, Devroey D. Bestaat er een grotere kans op het ontstaan van diabetes door de behandeling van hypertensie met beta-blokkers dan met andere anti-hypertensive geneesmiddelen? Eerstelijnssymposium 2007

Eerste auteur: Baeyens K

Jaar: 2007

Type: Congres

Abstract:

Situering/Inleiding:

Hypertensie is een wereldwijd toenemend gezondheidsprobleem en gaat vaak gepaard met andere cardiovasculaire aandoeningen. Indien er onvoldoende bloeddrukcontrole is nadat de levensstijl aangepast werd, dan is een medicamenteuze behandeling nodig. Er bestaan verschillende richtlijnen voor de behandeling van hypertensie. De meeste richtlijnen verkiezen beta-blokkers of thiazide diuretica. beta-blokkers worden het meest gebruikt in de behandeling van hypertensie. Deze beta-blokkers hebben een effect op metabole parameters zoals een verhoging van de glucose en cholesterol. Verschillende studies suggereren een toename van de prevalentie van diabetes mellitus te wijten aan beta-blokkers. Er wordt een meta-analyse opgezet met als doel te ontdekken of er een hoger risico is op de ontwikkeling van beta-blokkers in de behandeling van hypertensie, vergeleken met de diabetes met andere antihypertensiva.
Methode/Interventies:

Artikels voor deze meta-analyse werden gezocht op Pubmed in november 2006. De studies die geïncludeerd werden, moesten de beta-blokker atenolol of bisoprolol vergelijken met een ander actief antihypertensivum of placebo. De patiënten in de studies hebben hypertensie en hebben geen diabetes. De studie moet minstens 30 patiënten onderzoeken en dit voor minstens 6 maand of 24 weken. Op deze manier werden 9 artikels geselecteerd met bruikbare informatie voor de meta-analyse. Alle geïncludeerde studies vergelijken de beta-blokker atenolol met een ander antihypertensivum. De verwerking van de resultaten van deze studies gebeurde met Review Manager 4.2 Software van de Cochrane Collaboration.
Resultaten:

De bloeddruk verminderde in gelijke mate in alle vergeleken studies. Deze meta-analyse toont aan dat er meer nieuw gediagnosticeerde diabetes is met atenolol dan met CCB of AIIRA (p<0.00001). Het resultaat van de studies is echter niet homogeen (p=0.05 and I266.9%). De meta-analyse vertoont een toename in glucose waarde met atenolol, maar het verschil is niet significant (p=0.68) en de studies zijn heterogeen (p=0.0003 and I2=76.1%).
Besluit:

Hoewel de bloeddruk in gelijke mate daalt met alle antihypertensiva, is er toch een significante toename van nieuw gediagnosticeerde diabetes patiënten met atenolol vergeleken met CCB of AIIRA.

©2005 • Vakgroep Huisartsgeneeskunde • Vrije Universiteit Brussel • Laarbeeklaan 103 • 1090 Brussel-Jette
Tel.: +32 2 477.43.11 • Fax.: +32 2 477.43.01 • huisarts@vub.ac.be