Vrije Universiteit Brussel


Köken M, Vandevoorde J. Depressieve symptomen bij huisartspatiënten van Turkse origine in Brussel . Eerstelijnssymposium, 23 september 2006, Vrije universiteit Brussel.

Eerste auteur: Köken M

Jaar: 2006

Type: Congres

PDF

Abstract:

Situering/Inleiding:
Er is weinig geweten over de prevalentie van depressie of depressieve symptomen bij de Belgische allochtonen. In dit onderzoek worden de prevalentie en de risicofactoren van depressieve symptomen bij de huisartspatiÎnten van Turkse origine in Brussel nagegaan.

Methode/Interventies:
In dit onderzoek werden 178 huisartspatiÎnten van Turkse origine, van minstens 15 jaar oud, geÔnterviewd met de Beck Depression Inventory (BDI) vragenlijst. De patiÎnten raadpleegden spontaan een huisarts in Brussel voor om het even welke reden. De vragenlijst werd, indien nodig, mondeling en in het Turks afgenomen om zo ook het grote aantal analfabeten bij de eerste generatie allochtonen in het onderzoek te kunnen includeren. De interviews gebeurden in de praktijken van een aantal huisartsen in Brussel. De gebruikte BDI vragenlijst is zowel in het Nederlands, het Frans als het Turks gevalideerd. Bivariate en multivariate logistische regressie analyse werd gebruikt om associaties aan te tonen tussen de risicofactoren en de aanwezigheid van depressieve klachten.

Resultaten:
Er werd een hoge prevalentie van depressieve klachten (45%) aangetoond bij de huisartspatiÎnten van Turkse origine in Brussel. Deze prevalentie is vier tot vijf maal hoger dan de prevalentie van depressieve klachten bij de algemene Belgische populatie. Onafhankelijke risicofactoren om depressieve klachten te ontwikkelen bij huisartspatiÎnten van Turkse origine waren: niet-werken (OR=2.62; 95%CI: 1.37-4.99; p=0.003) en een gebrekkige Franse taalkennis (OR= 1.96; 95%CI: 1.05-3.69; p=0.036).

Besluit:
De prevalentie van depressieve klachten bij de huisartspatiÎnten van Turkse origine in Brussel is zeer hoog. De belangrijkste risicofactoren zijn niet-werken en een gebrekkige Franse taalkennis.

©2005 • Vakgroep Huisartsgeneeskunde • Vrije Universiteit Brussel • Laarbeeklaan 103 • 1090 Brussel-Jette
Tel.: +32 2 477.43.11 • Fax.: +32 2 477.43.01 • huisarts@vub.ac.be