Vrije Universiteit Brussel


Foto's en andere media

Communicatieweekend 2010

Communicatieweekend 27 en 28 februari 2010 in Blankenberge

Info-Event

Het leven van de huisarts... zoals u "niet" dacht dat het was!

De huisartsgeneeskunde zit de laatste jaren flink in de lift. De werkomstandigheden zijn erop vooruit gegaan en de organisatie van de avond- en wachtdiensten zijn beter georganiseerd. De verloning ging flink omhoog dank zij een fikse verhoging van de erelonen en de invoering van het globaal medisch dossier.

Maar voor vele studenten blijft huisartsengeneeskunde een negatieve keuze. Dit wordt veroorzaakt door een aantal misvattingen die bij de studenten leven. Maar ook het laattijdige contact met de huisartsgeneeskunde gedurende de opleiding speelt hierin een belangrijke rol.

De Vrije Universiteit van Brussel probeert hier al meerdere jaren iets aan te doen door huisartsenstages in te lassen in het tweede en het derde jaar arts. Recent werd ook beslist om in het eerste en het tweede jaar bachelor elementen van de huisartsgeneeskunde in te voeren bij de medische vaardigheden.

Om een aantal misvattingen over de huisartsgeneeskunde recht te zetten organiseerde de Vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit van Brussel in samenwerking met de faculteit Geneeskunde en Farmacie en de Geneeskundige Kring op woensdag 3 mei een ludieke info-avond.

Hieruit blijkt dat de opleiding en het leven van de huisarts veel boeiender zijn dan men denkt. Getuige daarvan de getuigenissen van een aantal huisartsen.

Onder leiding van moderator Johan Vansintejan werd het debat ingezet met dokter Martine Nieuwets. Zij promoveerde in 2005 als arts aan de Vrije Universiteit van Brussel en volgt nu de opleiding tot huisarts in een groepspraktijk in Marcinelle. Dokter Nieuwets beklemtoonde het gevarieerde werk als huisarts en het sociale engagement.

Daarna verbaasde dokter Abdellatif Riffi de talrijk opgekomen studenten. Hij werkt in Mechelen samen met een collega en heeft in zijn praktijk een gevarieerde mix van allochtonen en autochtonen. Maar daarnaast is dokter Riffi ook nog assistent aan de Vrije Universiteit van Brussel, werkt hij op een spoedgevallendienst en was hij werkzaam in een consultatiebureau voor kinderen in Nederland.

Tenslotte maakte dokter Herman Willems, die in een solopraktijk in Overijse werkt, een vergelijking van het beroep van huisarts vroeger en nu. Hij beklemtoonde de verbeterde werkomstandigheden dank zij de invoering van GSM en computer. "Niemand werkt nog als soloarts" aldus dokter Willems. "De meeste artsen hebben vaste of losse samenwerkingsakkoorden waardoor de permanenties tijdens de weekends en de nachten beter georganiseerd zijn en waardoor de huisartsen meer vrije tijd hebben." Hij benadrukte ook dat de laatste jaren de honoraria van de huisartsen flink stegen en dat huisartsgeneeskunde een wetenschappelijk karakter kreeg.

Na het debat konden de aanwezigen nog genieten van een optreden van de vier gedreven improvisatieacteurs van improviZeer. Zij brachten een ludiek intermezzo met de huisartsgeneeskunde als thema. Op aangeven van het publiek speelden zij bizarre, amusante, korte, lange en ja … zelfs ontroerende scčnes, geholpen door een streepje live muziek en de inspiratie van het moment.

Tenslotte werd er nog duchtig nagepraat met een glaasje wijn en een hapje kaas. Voor vele studenten kon het debat een nieuw en positief licht werpen op de opleiding en het beroep Huisartsgeneeskunde.

Het panel met van links naar rechts dr Johan Vansintejan, dr Herman Willems, dr Martine Nieuwets en dr Abdellatif Riffi.

Bovenaan in de rij prof dr Dirk Devroey, prof Sandrina Schol, prof Jan Kartounian, dr Jan Vandevoorde, dr Herman Willems, dr Martine Nieuwets, prof dr Theo Marmitte en onderaan dr Johan Vansintejan en dr Abdellatif Riffi.

Een greep uit de talrijk opgekomen studenten in de Tempus

Een sfeerbeeld van het optreden van ImproviZeer

De studenten konden genieten van een gevarieerde kaasschotel met kazen die verwezen naar de verschillende specialiteiten in de geneeskunde. De toekomstige studenten huisartsgeneekunde mochten van alles wat proeven!

Dubrovnik 2006

Course for Training of Teachers in General Practice, Inter University Centre of Dubrovnik, University of Zagreb, Croatia, 8-11 May 2006

Suzana SAVIC, Bosnia and Hercegovina, Goranka PETRICEK, Croatia, Muharem ZILDZIC, Bosnia and Hercegovina, Mladenka VRCIC-KEGLEVIC, Croatia, Jan KARTOUNIAN, Belgium, Patricia OWENS, United Kingdom, Nataša PILIPOVIC-BROCETA, Bosnia and Hercegovina, Josef STOLFA, Czech Republik, Milan MIOKOVIC, Bosnia and Hercegovina, Hakan OZDEMIR, Turkey, Nataša MRDULJAŠ-ĐUJIC, Croatia, Hrvoje TILJAK, Croatia, Davorka VRDOLJAK, Zdenko KLARIC, Bosnia and Hercegovina, Croatia, Dirk DEVROEY, Belgium

Persfoto's

Dirk Devroey

©2005 • Vakgroep Huisartsgeneeskunde • Vrije Universiteit Brussel • Laarbeeklaan 103 • 1090 Brussel-Jette
Tel.: +32 2 477.43.11 • Fax.: +32 2 477.43.01 • huisarts@vub.ac.be